'

Uskoro završetak radova na Ramskoj tvrđavi

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: velikogradiste.rs
Uto, 10.07.2018
0

Radove na restauraciji Ramske tvrđave obišli su u petak predstavnici opštine Veliko Gradište, Turske agencije za razvoj TIKA-e i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo gde je, sa izvođačima radova održan sastanak povodom završetka ovog velelepnog utvrđenja.

 

Kako smatraju koordinatorka TIKA-e u Srbiji, Ćala Gultekin Tosbat, i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, dosadašnji radovi su urađeni korektno i privode se kraju prema projektu te je nadalje potrebno utvrditi prioritete kako bi tvrđava bila stavljena u funkciju turizma i spremna za svečano otvaranje krajem jeseni.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Dejan Radovanović, i arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu, Dragan Jacanović, predstavili su rezultate arheoloških iskopavanja na tvrđavi kao i potencijalne teškoće prilikom nastavka radova budući da je neizvesno na šta će istraživači još naići.


Dosadašnje radove na tvrđavi i trenutnu situaciju izneli su glavni arhitekta, Kalbije Nojan, i predstavnici izvođača radova firme Abma iz Istanbula i nadzornog organa. Kako je na sastanku rečeno, potrebno je planirati uređenje okoline, osvetljenje, radove na električnim instalacijama, ali i bezbednost posetilaca u utvrđenju.


Da podsetimo, kroz Ram prolazi biciklistička staza Eurovelo 6, trasom iz Banata, preko Srebrnog jezera i Velikog Gradišta, a u izgradnji je i pristan za putničke brodove. putnici koji stižu skelom preko Dunava obavezno svrate i  do tvrđave dok gosti uglavnom dolaze organizovano, autobusima.

U lokalnoj samoupravi se nadaju da će ovo biti ozbiljna turistička ponuda koja će domaćim i stranim gostima pružiti nesvakidašnji doživljaj.

Vaši komentari
Ostavite komentar