'

Sabor Vrela Homolja u Žagubici

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zagubica.org.rs
Uto, 10.07.2018
0

Sabor Vrela Homolja u Žagubici, 16. po redu, okupio je i ove godine učesnike i posetioce iz Srbije i inostranstva.

 

Prvi dan Sabora okupio je privrednike svih krajeva Srbije, kojima ni kiša koja ja naizmenično padala, nije mogla da naruši preduzetnički duh.Privrednike je obišao i sa njima razgovarao i Safet Pavlović, predsednik opštine sa saradnicima.

Organizovanje okruglog stola na temu  "Geografska oznaka porekla proizvoda i revitalizacija zadrugarstva u funkciji razvoja Homolja“ je takođe sadržaj koji je obeležio prvi dan Sabora okupivši veliki broj učesnika.U punoj sali Pčelarskog centra, govorili su predstavnici Republičkog Zavoda za intelektualnu svojinu, Fakulteta za ekološku poljoprivredu, Privredne komore, Zadružnog saveza, Regionalne razvojne agencije, poslovnih banaka i predstavnici Opštine Žagubica.


U Zavičajnom muzeju Homolja je potom organizovan prijem za učesnike i goste Sajma   preduzetništva uz proglašenje pobednika sa konkursa „ Najbolji med iz Srbije 2017“, nastup gostiju iz Poljske i domaćih izvođača, a za to vreme posetioci su mogli da prate stalnu izložbenu postavku skulptura akademika Svetomira Arsića Basare i aktuelne izložbe raznih autora.

Uvertiru u večernji deo programa, ali i kratak predah od celodnevnih aktivnosti, predstavljao je koktel za sve goste u motelu Vrelo, održan u kasnijim poslepodnevnim satima, posle koga je odredište svih ljubitelja umetnosti bila Galerija ULUH – a u centru Žagubice. Tradicionalni „Srpski poj od Iskona“ održan je u sali Kulturno prosvetnog Centra a svi prisutni su s pažnjom otpratili program koji je trajao gotovo dva sata.

Drugog dana manifestacije, već u ranim jutarnjim satima plato iznad Vrela Mlave bio je pun izlagača i učesnika, a kotlići za spravljanje tradicionalnih specijaliteta u završnoj fazi pripreme. Za to vreme na obali Mlave ribolovci su ćutke uživali u svojim disciplinama i  pecanju pastrmke. Ovo su i bile jedne od kategorija u okviru kojih su na kraju dana proglaseni najbolji.