'

Usev kukuruza u fazi razvoja, idealno vreme za njegovu zaštitu od korova

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 16.05.2018
0

U Braničevskom okrugu, u zavisnosti od vremena setve, usev kukuruza je fazi razvoja od razvijenih 3 do 7 listova i to je idealno vreme za njegovu zaštitu od korova. Da bi se biljka kukuruza normalno razvijala neophodno je parcelu osloboditi prisustva pre svega širokolisnih korova, ali ništa manji značaj nemaju ni uskolisni među kojima prednjači divlji sirak iz rizoma.

 

Za tretiranje protiv višegodišnjih uskolisnih korova divljeg sirka iz semena,rizoma i muvara i nekih širokolisnih korova kao što su štir, pepeljuga, tatula, pomoćnica koriste se herbicidi na bazi a.m.nikosulfuron u količini od 1,2 l/ha.  Zbog nejednakog nicanja divljeg sirka, a  da bi suzbijanje bilo efikasnije poželjno je obaviti tretiranje sa podeljenim dozama, prvi put kada je kukuruz u fazi 3-4 lista i drugi put kada je kukuruz 6-8 listova,ako je naravno to izvodljivo, kaže za naš medij savetodavac iz PSSS Požarevac Zvezdana Jovanović .

U cilju proširenja delovanja na druge širokolisne korove, navedenim preparatima je potrebno dodati herbicide na bazi a.m.2,4 D.  Dodaje i to da ove vrste hormonskih herbicida oprezno koristiti do određene faze razvoja kukuruza koja je naglašena u uputstvu za primenu herbicida zbog mogućih deformacija na kukuruzu ako se primene kasnije.

Kako kaže Zvezdana, preparati na bazi a.m dikamba mogu se koristiti do faze razvoja kukuruza 3- 5 listova bez oštećenja za kukuruz uz dobro delovanje na čičak, konjski bosiljak i ambroziju, zatim preparati na bazi a.m.fluroksipir-meptil-heptil od 3-6 listova kukuruza koji suzbijaju ambroziju, štir, vijušac, pepeljugu, tatulu, galijum, pomoćnica, čičak, poponac, štavelj, maslačak, kopriva, divlja kupina a preparati na bazi a.m bentazon+dikamba do faze 3- 4 lista kukuruza dobro suzbijaju poponac. .Trebalo bi obići parcele i u zavisnosti od trenutne zastupljenosti korovskih vrsta izabrati potrebnu kombinaciju.Ne bi trebalo ići višim dozoma herbicida zbog mogućnosti fitotoksije.

Svakako poljoprivredni proizvođači za sve informacije mogu se javiti stručnjacima u Poljoprivrednoj stručnoj isavetodavnoj slušbi, u Dunavskoj ulici u Požarevcu.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar