'

Zlatni pečat ćirilice pesmi „Visoki Dečani - Diptihon“

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 16.05.2018
0

Žiri Desetog pesničkog konkursa „Ćirilica – ogledalo srpske duše“, koji je radio u sastavu Tatjana Živković, diplomirani bibliotekar savetnik, Violeta Milivojević, bibliotekarka i Rade M. Obradović, književnik, doneo je odluku da prva nagrada Zlatni pečat ćirilice pripada pesmi „Visoki Dečani - Diptihon“ autora Dragoslava Stevanovića iz Niša.


Druga nagrada Srebrni pečat ćirilice pripada pesmi „Molitva u Vitovnici“ autorke Milene Jacanović iz Požarevca dok je treća Bronzani pečat ćirilice pripado pesmi “Nebeski ratnik” autorke Dragane Ćurković Tošić iz Čačka.

Žiri je odlučio da se specijalno pohvali još pet pesama i to pesme „Šinjel“ autorke Tanje Đurđević iz Velikog Gradišta, “Koreni postojanja” autora Borisava Bore Blagojevića iz Ćuprije, “Oaza duhovne Vitovnice” autora Milovana Miće Petrovića iz Smederevske Palanke, “Manastir Sveta Vitovnica” autora Miomira M. Lakićevića iz Jagodine i “Zloslutnice” autorke Teodore Škoro iz Surčina.

Obrazloženje:

Ovogodišnji Zbornik „Ćirilica – ogledalo srpske duše“ posvećen je desetogodišnjici manifestacije i sadrži izbor najboljih i pohvaljenih radova u poslednjih devet godina trajanja festivala. Ideja ovogodišnjeg Zbornika je da se nagrade tri autora od ukupnog broja svih nagrađenih i pohvali pet autora od svih pohvaljenih učesnika konkursa.

Nagrađeni pesnici su na najbolji način, po sadržaju i formi, osobenim poetskim izrazom i stilom dočarali ljubav i pripadnost svojoj otadžbini, pravoslavlju, istoriji i narodu. U njihovim pesmama preovladavaju stihovi o našim najvećim svetinjama, poput manastira Visoki Dečani i Vitovnice kao pravoslavnim ishodištima i temeljima srpske vere i duhovnosti.

Patnje i stradanja srpskog naroda u velikim ratovima su takođe dominantan motiv kod nagrađenih i pohvaljenih pesnika koji nastoje da svojim poetskim izrazom doprinesu trajnosti sećanja na korene postojanja i velike žrtve koje su naši preci podneli u interesu velikih ciljeva kao što su sloboda, dostojanstvo i rodoljublje.


Vaši komentari
Ostavite komentar