'

Nedelja zdravlja usta i zuba “Zdravi zubi u zdravoj porodici”

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zzjzpo
Pon, 14.05.2018
0

Ove godine pod sloganom „Zdravi zubi u zdravoj porodici” od 14. do 20. maja, obeležava se XXVIII Nedelja zdravlja usta i zuba. U okviru ovogodišnje kampanje, raspisan je konkurs za literarni sastav i likovni rad, namenjen deci u vrtićima i učenicima osnovnih škola na nivou Republike Srbije. Cilj kampanje je informisanje i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja usta i zuba populacije, a posebno dece i mladih.

 

U organizaciji i sprovođenju pomenute kampanje učestvuju Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje i Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Nosioci i koordinatori aktivnosti tokom Nedelje zdravlja usta i zuba na nivou okruga su okružni instituti i zavodi za javno zdravlje, a za teritoriju svake opštine službe stomatološke zaštite domova zdravlja, uz aktivno učešće privatne stomatološke prakse, lokalne zajednice, privatnog sektora i udruženja građana.

Cilj obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba je motivisanje svakog pojedinca, porodice, zajednice i donosioca odluka da oktivno doprinose unapređenju oralnog zdravlja, obzirom da oboljenja usta i zuba, karijes (zubni kvar) i parodontopatije (oboljenje potpornog aparata zuba), imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj, te predstavljaju javnozdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.

Mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života počevši i pre nicanja zuba, tj. tokom trudnoće.

Posebno značajna ciljna grupa za preventivni rad su trudnice i deca predškolskog i školskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba. U predškolskom i školskom uzrastu se i mnogo toga nauči o oralnom zdravlju i navike o higijeni se ustaljuju. Iz navedenih razloga, u okviru ove kampanje posebno su aktivna deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, nastavnici, vaspitači i roditelji.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, kao i prethodnih godina, u saradnji sa domovima zdravlja na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga podržava i organizuje pomenutu kampanju, u cilju informisanja stanovništva i sticanja znanja u vezi sa značajem i načinima očuvanja oralnog zdravlja.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Vaši komentari
Ostavite komentar