'

Izložba Muzeja u Galeriji savremene umetnosti

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: danas.rs
Sub, 12.05.2018
0

Blago iz depoa Narodnog muzeja u Požarevcu ugledalo je svetlost dana pružajući priliku za uživanje i divljenje ljubiteljima umetnosti, pošto je izložba pod nazivom „Akvizicije istorijsko-umetničke zbirke 2011 – 2017 Narodnog muzeja Požarevac svečano otvorena u Galeriji savremene umetnosti na Starom korzou. Izložbu je otvorila Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, koja je i autor ove postavke.


Istorijsko-umetnička zbirka Narodnog muzeja ovom izložbom nastavlja da otkriva posetiocima svoje blago koje se čuva u depoima, tačnije sve ono što se skupljalo još od 1966. godine kada inventarna knjiga beleži prve unose u zbirku, rekla je Radosavljevićeva. Nakon kratkog izlaganja Marina Radosavljević se zahvalila kolegama iz Galerije savremene umetnosti: Sanji Stojadinović, Biljani Milosavljević Pićurić i Marku Radonjiću na uspešnoj saradnji. Izložba je otvorena do 18. maja a ulaz je slobodan.

Zbirka se bogatila otkupima sa tekućih izložbi, poklonima, legatima, kao i preuzimanjem dela iz otkupa Republičke zajednice kulture. Najviše radova potiče iz 70-tih i 80-tih godina prošlog veka dok se nastupanjem kriznih vremena i ratova odrazilo i na umetnički fond koji beleži stagnaciju. Na njenom formiranju uticali su prethodni zaposleni zaduženi za istorijsko-umetničku zbirku, počev od Smilje Stojanović, Jelice Milojković, Miroslava Arsića i Violete Tomić.

Istorijsko – umetnička zbirka Narodnog muzeja u Požarevcu do kraja 2017. sakupila je 675 dela. U zbirci postoje dva legata. Legat Miodraga Markovića koji sadrži 47 dela međuratnog perioda, među kojima su slike Jovana Bijelića, Nedeljka Gvozdenovića, Milana Konjovića, Mila Milunovića, Vase Pomorišca, Peđe Milosavljevića, Zore Petrović, Mihajla Petrova, Ivana Radovića, LJubice Sokić, Veljka Stanojevića, Svetislava Strale, Marka Čelebonovića…Legat Miroslava Arsića čine 120 grafika malog formata. Ova zbirka je nastala kontinuiranim sakupljanjem Miroslava Arsića, akademskog slikara i grafičara, i razmenom sa kolegama grafičarima i slikarima iz naše zemlje i inostranstva.

Izložbom akvizicija prispelih u fond istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja prezentuje se jedna od osnovnih funkcija muzeja – prikupljanje, pored proučavanja i čuvanja; ova uloga muzeja i dalje živi i traje iako je često bila narušena teškim vremenima. Načini nabavke umetničkih dela za istorijko-umetničku zbirku su varirali – dela su se mnogo češće otkupljivala ranijih godina dok se poslednje vreme širenje zbirke uglavnom oslanjalo na dobru volju umetnika odnosno njihov poklon muzeju. Još jedan način nabavke postao je aktuelan poslednjih godina – otkup preko raspisanih konkursa Ministarstva kulture i informisanja.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar