'

Radovi umetnice iz Požarevca u Kragujevcu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: rtk.co.rs
Pon, 16.04.2018
0

Izložba kaligrafskih radova autorke Violete Marković otvorena je u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana. Kragujevačkoj publici predstavljeno je petnaest radova kao deo ciklusa nastalog u periodu od 2014. godine do danas.Za prvu izložbu u Kragujevcu Violeta Marković umetnica iz Požarevca odabrala je petnaest kaligrafskih radova pod nazivom Pismo i ornamenti što predstavlja njen povratak klasičnoj kaligrafiji prikazanoj na svremen način.

Do sada je samostalno izlagala osam puta i učestvovala na preko pedeset kolektivnih izložbi. Svojim radovima podseća nas na pomalo zaboravljenu veštinu lepog pisanja kao i na sam srpski jezik i ćirilicu.

Kombinacijom kaligrafije i ornamentike sa pažljivo odabranim tekstom koji sadrži misli poznatih pisaca, mislilaca, svetaca koji nose duboku poruku, gledaoce vraća u neka lepša prohujala vremena.

Savremeno doba donosi pregršt prednosti i mogućnosti ali prošlost i tradicija je nešto što treba poštovati i čuvati od zaborava. To je jedan od ciljeva izložbe.

Ćirilični zapis sa šarom i ukrasom, vešto spojen sa životnim porukama spaja likovnu i pisanu formu kroz koju se jasno vidi posvećenost umetnice svojim delima.

Izložba se može pogledati do 24. aprila u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana.

Vaši komentari
Ostavite komentar