'

Letnji obrazovni kamp „Viminacijum avantura”

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: RTS
Čet, 12.04.2018
0

Zabavno-edukativni centar „Viminacijum avantura“ ugostiće posetioce tokom letnjeg raspusta u okviru arheološkog nalazišta Viminacijum.


Kamp „Viminacijum avantura" namenjen je deci i mladima uzrasta od deset do sedamnaest godina. Kroz zanimljive, interaktivne radionice upoznaće se sa arheologijom, antropologijom, paleontologijom i astronomijom, ali i sa izviđačkim veštinama, starim zanatima i tehnikama samoodbrane.

„Tim stručnjaka okupljen u projektu ʼViminacijum avanturaʼ kreirao je bogat sadržaj kako bi deca i mladi kroz sedmodnevni program otkrili svoje potencijale i interesovanja. Putovanjem kroz rimsku istoriju vraćamo se u pax romana ‒ najlepše doba Rimskog carstva i zajedno s mladim legionarima razvijamo veštine za 21. vek", kaže vođa projekta „Viminacijum avantura" Vladimir Đumić.

Đumić je poručio da decu i mlade koji dođu u kamp čeka više od trideset aktivnosti i atrakcija, pravih izazova i neograničene zabave.

Kamp „Viminacijum avantura" čine rimski logor sačinjen od replike logora pronađenog na lokalitetu Viminacijum, visinski poligon sa preprekama za obuku rimskih legionara, koji svako može da isproba, nezavisno od fizičkog stanja i kondicije. Tu je i prostor za radionice koji se koristi i za predavanja i prezentacije. Sve ima za cilj da posetiocima približi duh Rimskog carstva i svakodnevni život rimskih legionara.

Viminacijum, jedno od najznačajnijih evropskih arheoloških nalazišta, okuplja naučnike iz celog sveta, a u septembru ove godine biće domaćin 24. po redu Limes kongresa.
Projekat „Viminacijum avantura" realizuje se u saradnji sa Fondacijom Viminacijum, Arheološkim parkom Viminacijum i Arheološkim institutom. Izgradnju avantura parka i poligona legionara podržalo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vaši komentari
Ostavite komentar