'

Prolećno đubrenje pšenice

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zagubica.org.rs
Uto, 13.03.2018
0

Prva prolećna prihrana pšenice krajem februara ili početkom marta ima najveći uticaj na visinu prinosa, iako na prinos takođe utiče i prihrana u fazi vlatanja i eventualno klasanja.

 

Kako je naveo Tomislav Rajković, direktor Kancelarije za poljoprivredu Opštine Žagubica, količina hranljivih elemenata koju pšenica usvaja povećava se u fazi bokorenja i tako aktivno usvajanje traje sve do kraja faze klasanja. A nedostatak azota u ovom periodu sigurno vodi smanjenju prinosa.

Primena odgovarajuće količine azota u odvojenim prihranama obezbeđuje biljci stalno prisustvo azota, a proizvođačima omogućava fleksibilnost reagovanja na izmene vremenskih prilika.

Treća prihrana u fazi klasanja je retka i zavisi od stanja useva, sorte pšenice i vlažnosti zemljišta. Tako, kod kvalitetnijih sorti, biljakama u ovoj fazi treba obezbediti 5-10 kg/t očekivanog prinosa kako bi se osigurao visok sadržaj proteina u zrnu.

Vaši komentari
Ostavite komentar