'

Reforma penzionog sistema hitna

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Tanjug
Pon, 12.03.2018
0

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić rekao je da je potrebno što pre otvoriti pitanje reforme penzionog sistema koje je veoma kompleksno i zahteva širok društveni dijalog, poput onog koji se vodi oko KiM.


Krkobabić je rekao gostujući u Dnevniku RTS-a da je problem šire prirode i da bez debate nema jedinstva.

Kako je naveo, rasprava o reformi penzionog sistema je „pitanje nad pitanjima“, jer u Srbiji danas živi skoro dva miliona penzionera, a zbog produženja životnog veka, loše demografske slike, odlaska mladih odnos penzionera i radno sposobnog stanovništva je 1,5 prema jedan.

„Molio bih sve da se ne okređemo predlagaču, bavimo se predlogom. Imamo odaziv bitnih ljudi“, istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečim, predlagači ne prejudiciraju rešenje. „U pitanju su dva miliona ljudi koliko ima penzionera. Niko ne može da zanemari pet milijardi koliko je ptrebno da bi se isplaćivale penzije“, naveo je ministar.

U prošloj godini osnovano je ili obnovljeno više od 200 zadruga. Ministar kaže da domaćini u selima znaju i da se podsticaji nastavljaaju i u ovoj godini. Najavio je da će 2018. u 70 sela pomoći zadruge.

Krkobabić napomilje da se već vide efekti pomoći zadrugama u prošloj godini.
„Videli smo praktično šta se uradilo i više smo nego zadovoljni. Cilj je da spasimom srpsko selo od izumiranja“, naveo je ministar.

Kada je reč o povećanju penzija, Krkobabić je rekao da bi pojedeni ministri morali da krenu u konsultacije sa predsednikom, koji ima najširu sliku.

„Nije potrebno da bilo ko istračava sa izjavama pre nego vidimo da li za tako nešto ima prostora. Penzioneri su dali svoj doprinos, moramo da im zahvalimo na tome, ali kada se za to steknu uslovi“, rekao je Krkobabić.

Dodaje, da su penzioneri dali „nemerljiv doprinos“ u oporavku državne ekonomije, ali da oni koji žele da se neodgovorno ponašaju ne treba da računaju da će penzioneri ponovo „podmetnuti rame“.

Upitan za aktuelnu temu rekonstrukcije vlade, ministar kaže da rekonstrukcija kao takva nije tačka dnevnog reda, te da je to stvar koalicionih partnera koji se na nalaze na vlasti.

„Procenjuju se učinci ministara i vlade ukupno. U vladi se o tome ne razgovara na taj način, ali se sigurno razgovara da li se politika Vlade u pravoj meri ostvaruje“, rekao je Krkobabić.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar