'

Počela kampanja-Reci ne radu na crno

DRUŠTVO
Autor: Hit2
Izvor: eKapija
Uto, 20.02.2018
0

U Srbiji svaki treći radnik radi na crno, a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 231 milion dinara, rečeno je na predstavljanju nacionalne kampanje Reci ne radu na crno, a prenosi sajt Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,Ministar Zoran Đorđević predstavljajući kampanju Reci NE radu na crno, rekao je da Vlada Republike Srbije ima za cilj da edukuje svoje građane o koristi koju imaju od suzbijanja sive ekonomije.
- Neki broj naših radnika nema plaćeno bolovanje, godišnji odmor, a nemaju prava ni da apliciraju za kredite u bankama, niti da ostvare bilo kakvu njihovu pogodnost. U toku kampanje Reci ne radu na crno medijski ćemo edukovati građane i radnike o ovom problemu, jer ovde ne gubi samo država već gube i radnici. Protiv rada na crno, za koji svi znamo da je prisutan, moramo svi zajedno da se borimo, i država i građani - rekao je Đorđević.
Neka istraživanja pokazuju da svaki treći radnik u Srbiji radi na crno, a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 230 miliona dinara, navodi se na sajtu resornog ministarstva.
- Inspektorat za rad, pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izvršiće veći broj vanrednih inspekcija, jer dosadašnja praksa, da se dva dana unapred najavi inspekcija pokazala se kao nelogična - rekao je ministar.
Đorđević je rekao da se Vlada Srbije aktivno bavi i zakonskim procedurama, te je u decembru prošle godine donela izmene i dopune Zakona o radu, a u narednom periodu radiće i na Zakonu o sezonskim poslovima, Zakonu o socijalnom preduzetništvu i Zakonu o radu u inostranstvu i zapošljavanju stranaca i najavio da je spreman informator za radnike koji odlaze u inostranstvo, a koji sadrži sve informacije o načinu na koji se može legalno raditi u inostranstvu.
Vršilac dužnosti direktora Inspekcije rada Stevan Đurović rekao rekao je da je u 2017. godini inspekcija izvršila 53.424 inspekcijskih nadzora i utvrdila da je 22.411 lica radilo na crno, što je za 2.939 više negu u 2016. godini.
Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Srbiji, koja pomaže Ministarstvu za rad u sprovođenju akcije protiv sive ekonomije, istakao je da kampanja predstavlja primer dobre prakse i želju institucija Republike Srbije da motivišu građane da se bore protiv sive ekonomije.
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da privrednici podržavaju kampanju protiv nelegalnog rada i svaku akciju za unapređenje privrednog ambijenta.
Senior partner agencije za integrisane marketinške komunikacije Golin Beograd Ivan Bender rekao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što je agencija prepoznata kao partner u ovako važnom nacionalnom projektu i dodao da će se zalagati za to da svaki korak u ovoj kampanji bude transparentan

Vaši komentari
Ostavite komentar