'

Izložba „LICA“ do 25. januara u Požarevcu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: GSU Pozarevac
Čet, 11.01.2018
0

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu juče je otvorena izložba pod nazivom „LICA“ Mirka Marinkovića Mir-Mira, Slađe Milovanović i Timofeeva Valeria Valentinoviča.

 

Prisutne goste najpre je u ime Narodnog muzeja Požarevac pozdravila Biljana Milosavljević Pićurić, istoričar umetnosti i dala kritički osvrt izložbe.

„Da umetnost ne zna za granice još jednom su dokazali ovi zreli umetnici dajući ovoj izložbi međunarodni karakter. Vođeni istom temom Slađa Milovanović, Mirko Marinković i Timofeev Valeri Valentinovič svojim delima ukazuju na ciklične, međusobne uticaje prirode, čoveka i urbanizma.

Već poznat domaćoj publici umetnik Mirko Marinković u svom ateljeu interpretira doživljene pejzaže pretežno okoline Mlave, u različitim varijacijama, unoseći im željeni mir. Mirkovi pejzaži su jedan vid njegove duhovne pobune, to jest njegov pokušaj da sačuva i pokaže sve blagodeti zdrave sredine koju ni dašak povetarca ne može ugroziti. Takva priroda treba biti u svakom čoveku. Svoje bliske predele umetnik oslikava mnogobrojnim nijansama nežne i sentimentalne palete. Kratkim i ne preterano izraženim potezima u oku posmatrača stvara iluziju celovitosti forme. Mirko na svoja dela prenosi blažene trenutke majke prirode, koji su danas retkost, bilo da je to oslikani dug seoski put ili obale reka, šuma, livada. Na njegovim pejzažima prepoznajemo dobre namere prirode koje, ugrožena uticajem čoveka, nije u mogućnosti da sprovede.


Čovek, sa svim manama i vrlinama, najznačajniji je uzrok rušenja prirodnog sklada. Kao delikatan umetnik, Slađa Milovanović svojim delima vešto izlazi iz kalupa klasičnog portreta. Putem mira u pogledu prenosi psihološke osobenosti portretisanih likova i čini ih živim na samom veluru. Nežnim dodirom pastela, kombinacijom živopisnih i hladnih tonova stvara mirne i meke kompozicije. Njeni portreti i mrtve prirode podsećaju na fotografije. Umetnica romantičnim stavom prema prirodi i čoveku stvara uravnotežen svet pun mira, dobrote i radosti. Ona čuva smisao balansirane kompozicije preciznim crtežom i ovladanim koloritom.


U prirodi su svi jednaki i nema mesta egoizmu i individualnosti, a čovek dobija svoje pravo lice tek u zatvorenom prostoru koji je podređen njemu i njegovim potrebama. Sam urbani pejzaž razotkriva dušu čoveka na jednom mestu. Uhvatiti duh grada, prilagoditi ga njegovoj formi, boji, prostoru i mirisu, a zatim ga bojom preneti na platno, veliki je izazov. Inspiracija slikara Timofeeva Valeria Valentinoviča su ulice, fasade sa oznakama vremena, senke drveća, siluete ljudi, životinja iautomobila. Prozori, nadstrešnice, ograde obojene su drugačijim nijansama svetlosti u svim delovima dana. Različiti gradovi u različitim delovima sveta, pod uticajem čoveka, liče jedni na druge, ali su istovremeno, pod uticajem prirode, sasvim jedinstveni. Ovaj umetnik kombinovanjem ličnog emocionalnog stanja i pejzaža u stilu impresionizma, postimpresiomizma,fovizma i ekspresionizma stvara jedinstvene vedute modernih gradova“.


Nakon toga mnogobrojnoj publici obratili su se umetnici Mirko Marinković Mir-Mar i Slađa Milovanović. Snežana Milošević, predsednik ULS „Đura Jakšić“ iz Požarevca je otvorila ovu izložbu slika.

Otvaranje izložbe upotpunjeno je muzičkim numerama Aleksandre Gajić, profesora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Izložba je otvorena do 25. januara. Ulaz je slobodan.

Vaši komentari
Ostavite komentar