'

Brže do besplatnih kilovata

AKTUELNO
Autor: Hit2
Izvor: Večernje novosti
Pet, 1.12.2017
0

Priprema se uredba o energetski zaštićenom kupcu, koja će pojednostaviti proceduru za ostvarenje ovog prava. Sada je potrebno zadovoljiti mnogobrojne uslove, uz "brdo" dokumenata.


POKLONU se u zube ne gleda, ali to ne važi kada su besplatni kilovati u pitanju. Ni najsiromašniji građani, koji na taj dar imaju pravo, ne utrkuju se da steknu status energetski zaštićenog kupca. Od gotovo 400.000 socijalno ugroženih, ove povoljnosti koristi njih 68.000. Razlog toga su procedura i "brdo" dokumenata, za koje je potrebno i do 3.000 dinara, a to je više od mesečnog računa. Upravo zato se priprema nova uredba koja bi trebalo da pojednostavi proceduru i proširi krug onih koji te pogodnosti pri plaćanju struje i koriste.

Tim sastavljen od predstavnika više ministarstava radi na pravilima nove uredbe o energetski zaštićenom kupcu.

- U ekipi su predstavnici ministarstava finansija, rada i socijalne politike, zdravstva, lokalne samouprave, a nosilac posla je Ministarstvo energetike - kaže, za "Novosti", Gordan Panić iz Agencije za energetiku. - Zadatak je da se se stvore uslovi i tako olakša i pojednostavi procedura za dobijanje statusa energetski zaštićenog kupca. To je prilično težak posao, jer s jedne strane treba obezbediti jednostavniji pristup tim pogodnostima, a s druge sprečiti zloupotrebe i mahinacije.

Prema aktuelnoj uredbi, status energetski zaštićenog kupca uslovljen je ukupnim primanjima domaćinstva, brojem članova porodice, imovnim stanjem, a predviđeni su i limiti u potrošnji struje. Jednočlano domaćinstvo koje ima prihod do 13.595,68 dinara može da dobije besplatno 120 kilovata, a može da "izgori" maksimalno 480 kilovata. U suprotnom bi izgubio pravo na struju bez naknade. Kod dvočlane i tročlane porodice limit primanja je 19.795 dinara. Oni mogu da dobiju 160 kilovata gratis, ali bi njihova potrošnja struje morala da iznosi najviše 640 kilovata.

Četvoročlano i petočlano domaćinstvo može da računa na 200 kilovata struje na poklon od države ako ima prihod do 25.990,25 dinara. Porodice sa šest i više članova mogu da dobiju do 250 kilovata besplatno samo ako im primanja ne prelaze 32.684,20 dinara.

Uz sve ove uslove, siromašni građani koji žele da dobiju besplatne kilovate moraju da pripreme određenu dokumentaciju. I to veoma obimnu. Potrebno je priložiti i dokaze o prebivalištu i mesečnim primanjima, uverenje za decu da su na redovnom školovanju, a za nezaposlene, uverenje sa biroa za nezaposlene, zatim dokaz iz katastra iz mesta prebivališta i mesta rođenja o posedovanju nepokretnosti, kao i uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i iz mesta rođenja i, naravno, poslednji račun za struju.

UREDBOM o energetski zaštićenom kupcu pravo na besplatne kilovate mogu da zatraže i porodice čijem članu obustava isporuke struje ili gasa može da ugrozi zdravlje i život. To pravo stiču na osnovu medicinske dokumentacije.

OVE godine je za pokrivanje besplatnih kilovata u budžetu izdvojeno 1,15 milijardi dinara. Za te subvencije potrošeno je 763 miliona dinara. Lane je iz republičke kase za te svrhe bilo odvojeno 1,6 milijardi dinara, a 2015. godine tek 700 miliona dinara. Prema limitima koje je odredilo Ministarstvo finansija za narednu godinu, određeno je da energetski zaštićeni kupci mogu da potroše 950 miliona dinara. Koliko će para biti odvojeno, zavisi i od pregovora sa Ministarstvom energetike, koje je za besplatne kilovate za najsiromašnije tražilo više nego ove godine.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar