'

Svetski dan dijabetesa "Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost" (VIDEO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio, Tanjug
Uto, 14.11.2017
0

Svetski dan dijabetesa obeležava se danas pod sloganom  „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost”  a Srbija ga je dočekuje sa 710.000 obolelih, od kojih je gotovo polovina radno sposobnog stanovništva. Po podacima ZZJZ Požarevac u 2016. godini u Braničevskom okrugu ukupno je registrovano 566 lica koja su obolela od dijabeta.


Svetski dan dijabetesa je kampanja sa ciljem skretanja pažnje na problem dijabetesa u svetu. Obeležava se svake godine 14. novembra, na rođendan Frederick Banting-a, koji je sa Charles Best-om doprineo otkriću insulina 1922. godine. Logo Svetskog dana dijabetesa je plavi krug koji simbolizuje jedinstvo globalne dijabetes zajednice u borbi protiv pandemije dijabetesa.

Ove godine Svetski dan dijabetesa obeležava se pod sloganom „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost”. Kampanja je namenjena svim ženama u riziku da obole ili obolelim od dijabetesa. Promovisaće značaj pristupačne i jednake dostupnosti neophodnim lekovima, medicinskoj tehnologiji, edukaciji samokontole dijabetesa i informacijama potrebnim za postizanje optimalnog ishoda lečenja i unapređenje prevencije tipa 2 dijabetesa.

O dijabetesu ovog jutra u Nedremanju govorila je dr Vera Joković Kostić iz ZZJZ Požarevac. Snimak možete pogledati OVDE.

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar