'

Rekonstrukcija prevodnice na Đerdapu 1 počinje u novembru 2018.

OKRUG
Autor: Hit
Izvor: Ekapija, Tanjug
Sre, 25.10.2017
0

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i izvršni direktor Izvršne Agencije za inovacije i mreže Dirk Bekers potpisali su danas Sporazum o adaptaciji brodske prevodnice u sastavu hidroelektrane Đerdap 1, koja će skratiti vreme prevođenja brodova sa sadašnjih sat i po na 40 minuta, prenosi Ekapija.Sporazum će omogućiti Srbiji korišćenje donacije EU u iznosu od 14 mil EUR za realizaciju projekta kojim će brodska prevodnica na HE Đerdap 1 biti modernizovana posle gotovo pola veka. Rekonstrukcijom će biti produžen radni vek prevodnice za 40 godina.

Ukupna vrednost projekta, koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi 28,5 mil EUR.

Početak radova je planiran za novembar 2018. godine i trajaće dve godine.

Mihajlović je, posle potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije, rekla da je to početak mnogo većeg ulaganja u vodne koridore u Srbiji.

Kako se prenosi, sporazumom koji je potpisan sa Izvršnom agencijom za inovacije i mreže EK, koja upravlja CEF Fondom, bespovratno je dobijeno 14 mil EUR. Preostala sredstava za realizaciju projekta obezbediće Srbija u periodu 2018-2020. godine.

Ministarka Mihajlović rekla je da će EPS pripremiti projektno-tehničku dokumentaciju za ovaj projekat i da će naredne godine biti raspisan javni poziv i početi realizacija.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i evropska koordinatorka za Koridor Rajna-Dunav Karla Pejs i v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

Brodska prevodnica izgrađena je kada i HE na Đerdapu 1970. godine i od tada nije zamenjena hidraulična oprema koja predstavlja srce sistema i prevodnice.


Vaši komentari
Ostavite komentar