'

Antić: Toplane spremne za predstojeću sezonu

AKTUELNO
Autor: Hit2
Izvor: Tanjug
Pon, 9.10.2017
0

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da su sve toplane spremne za predstojeću zimsku sezonu, da ima dovoljno energenata i da je grejanje osigurano.


On je za RTS naglasio da su pojačane tople probe tokom vikenda ugrejale stanove domaćinstva u Srbiji.

- Sistem se sada testira i sve toplane su dobro spremne za sezonu. Od 60 toplana 45 su tako formatirane da koriste gas, ostale mazut i dve samo ugalj - pojasnio je ministar.

Kako kaže može da pretpostavi da će biti određenih problema u Prijepolju i Zaječaru tokom grejne sezone, ali da se oni rešavaju.

Dodaje da očekuje i da Jagodinska toplana obezbedi potrebne garancije za Srbijagas i da će rešiti problem.

Ministar je naglasio da je EPS spreman za pojačanu potrošnju električne energije, iako je za sobom imao kompleksnu godinu i u prvom kvartalu smanjenu proizvodnju uglja.

EPS je u druga dva kartala odradio ogroman posao, pre svega u rudarskom sektoru. Krajem septembra imali smo više od 600.000 tona uglja veću proizvodnju nego u istom periodu prošle godine. Uspeli da se izborimo sa velikom sušom, da imamo dovoljnu količinu struje za našu potrošnju čak i izvoz - pojasnio je on.

Eps ima dovoljno uglja za proizvodnju struje, ali i hidroakumulacije su u dobrom stanju, naglašava Antić i dodaje da su urađeni reminti.

- Vrlo sigurno i stabilno ulazimo u ovaj deo godine. Ne samo EPS već i sve energetske kompanije - naglasiio je on.

Vaši komentari
Ostavite komentar