'

Novo ruho biblioteke u Velikom Gradištu

OKRUG
Autor: Hit 1
Izvor: SO VG
Pet, 8.09.2017
0

Prelepo, staro zdanje Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ u Velikom Gradištu ovih dana dobiće novo ruho.Na zgradi, zadužbini dobrotvora Save Ž. Obradovića i žene mu Kate, sa početka 20. veka, u toku je zamena dotrajalih prozora i vrata. Nova fasadna stolarija obezbediće potpunu zaštitu ovog prostora u skladu sa namenom objekta, savremenim zahtevima u pogledu termičkog komfora unutrašnjih prostora, a po preporukama energetske efikasnosti zgrada, zaštite od buke, prodora vode i vazduha kroz elemente fasadne stolarije.

Kako je zgrada Biblioteke deo prostorne, kulturno-istorijske celine, radovi na objektu su pod nadzorom i uz dobijenu saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva pa nova stolarija zadovoljava i ovaj kriterijum.

Vrednost radova na zameni stolarije je 1.666.666 dinara bez PDV-a, a sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Veliko Gradište.

Inače, opština ima dugu tradiciju poštovanja i negovanja pisane reči pa se u jednom izveštaju upućenom knezu Milošu, navodi da u Velikom Gradištu postoji Čitaonica, osnovana 1872. godine, lepo opremljena, koja je u to vreme posedovala 36 knjiga i brojila 33 člana. Današnja Biblioteka dostojan je i reprezentativan naslednih stare Čitaonice.

Vaši komentari
Ostavite komentar